Kezelésekről bővebben

Nyaki gerincszakaszt érintő elváltozások következményei, kezelési lehetőségei 

A nyaki gerincszakaszt érintő elváltozások manapság egyre gyakoribbak, melynek elsődleges okaként szerepel a civilizációs ártalomként is egyre többet emlegetett számítógép és telefon használat során kivitelezett helytelen testtartás  és az inaktív , mozgásszegény életvitel.

A mindennapi stressz okozta izomfeszülés és a görbe testtartás akár maradandó strukturális elváltozásokat is  okozhat a vázizomrendszerben és a hozzá tartozó vagy távolabbi területeken .

Egészséges funkció fenntartása  szempontjából nagyon fontos  a rendszeres testmozgás és a belső, energetikai tereket is aktiváló gyakorlatok rendszeres alkalmazása, mert a porckorong nem rendelkezik  egy bizonyos életkor után saját vérellátással- így  mozgással , nyújtással segíthető a porckorongok folyadékkal való feltöltése , tápanyag ellátottsága és ezáltal a szöveti regeneráció is .

Mozgás mellett kiemelkedően fontos az egyenes testtartás és a statikus testhelyzetből való rendszeres kimozdulás/ pl.munkát megszakítva ,feszes területeket egy – két óránként átmozgatva/.

 Az előzőekben leírt okok miatt leggyakrabban a nyaki gerinc ívének fokozódását diagnosztizáljuk, melyhez akár fejfájás, fülzúgás  és a kötőszövetes felrakódás miatti  banyapúp képződés is párosulhat.

Ebben az állapotban többnyire a bordák helyzete miatt a légzés is megváltozik  és felületessé válva a mellkasi légzés lesz a domináns -ez az állapot pedig hosszútávon a mellkasi területek blokkja mellett a hasi , deréktáji és keresztcsonti területek ,szervek állapotát is negatív irányba befolyásolhatja.

Kezelés szempontjából nagyon fontos ,hogy a teljes rendszert vizsgálva az egyéni adottságokat figyelembevéve kezeljük a problémát-de talán a legfontosabb az lenne ha már gyerekkortól kezdve a mozgás tudatosításával ,a test belső folyamatait is  megismerve a megelőzésre , egészséges életmódra fordítsuk a hangsúlyt.

Ugyanakkor a személyes tapasztalatom az ,hogy még idős korban is csodákra képes tudatos gyakorlással a szervezet, hiszen az öngyógyító rendszerünk számos irányból támogatható / + manapság segítség ,hogy rengeteg technika, mozgásforma közül is válogathatunk /.

 Elváltozás, panasz esetén , gyakorlások során S megelőzésként mire figyeljünk?

  • Elsődleges szempont az egyenes  testtartásra fókuszált korrekció /medence korrigálással, tartóizmok kellő feszítésével , belső – külső szimmetriára törekedve, légzésre figyelve../
  • Nefes és egyéb sportmozgások előtt és után ne maradjon el a fókuszált bemelegítés és nyújtás/  idegrendszeri rákészülés és kardinális  szempontból  is nagyon fontos/
  • A nyakgyakorlatok kivitelezése során fontos az óvatosság/ főleg idősebb korban/ -érdemes lassan légzés ütemben haladni és a túlfeszítést , túlzott hátra mozgást kerülni.
  • A nyaki területek átmozgatása mellett a mellkasi területek és felső hátizmok egyensúlyának megtartására is törekednünk kell /, melyben sokat segítenek a craniosacralis rendszert aktiváló mellkasnyitó , gerincet ívben átmozgató mozdulatok és az állótartások során kiemelt fontosságú lapocka zárást, mellkas nyitást aktiváló tartások.
  • A Csikungos szervgyakorlatok azért kapnak kiemelkedő szerepet, mert a test középvonalában olyan képleteket találunk, melyek összefűzik a szerveket ,csontokat és egymásra hatva együtt tartva ha kell mozdulva támogatják a test energetikai és fizikális folyamatait. 

Ha a szervet körülvevő tok pl. stressz miatt feszes akkor blokkot okoz helyileg vagy a meridiánok, szervkapcsolatok által akár egyéb területeken is.

Ezért fontos a test középső szakaszának aktiválása és a medence beállítás- illetve ezen területek aktiválása, erősítése / különböző mozgásformák, technikák másként említik, de tulajdonképpen ugyanaz a cél -lélekmag , középső energiaközpont, napfonatcsakra ,test központ kiegyensúlyozása– mely anatómiai, fizikai szempontból is lényeges központ/

  • A mozgások során kiemelkedő szerepe van a keresztcsont átmozgatásnak , mely azért fontos, mert a nyak és a keresztcsont mozgás összetett folyamata biztosítja az optimális craniosacralis áramlást és a gerincből kilépő idegek aktiválása révén a fontos hormonális, energetikai ,fizikai ,lelki…folyamatokat. Ha az egyik területet funkciója romlik/ jelen esetben a nyak ,akkor a gerinc alsó területeinek állapota is változik.

Így nagyon fontos a külső, belső egyensúly megtartása  / stresszes folyamatoknál látszik a váll előre engedés ,behúzódó görbe állapot/.

Illetve itt szeretném megemlíteni, hogy a praxisomban végzett statisztikai felmérések alapján az a tapasztalatom, hogy a derék és alsó végtagokat érintő panaszok nagyon nagy százalékát a keresztcsont blokkja okozza/ hagyományos orvoslásban többnyire a medencét egyben vizsgálják, így nem mindig derül ki a  keresztcsonti ok, ami hátráltatja a gyógyulást is/.

  • A fizikai és lelki erősítés mellett figyelnünk kell a megfelelő folyadék és ásványianyag bevitelre is , hiszen  hiány is okozhat fájdalmakat, izomfeszülést , koncentrációs problémákat és idegrendszeri panaszokat .
  • Pihenéssel ,feltöltődéssel  támogatva segíthetjük szervezetünk , biológiai óránk ,szerveink optimális működését .
  • Alvás során érdemes odafigyelni a párna magasságra/  a görbület megtámasztását segítse, ne legyen túl nagy/.
  • Ülés állás során figyeljünk a helyes testtartásra és hosszú állás során testsúlyáthelyezéssel a test tehermentesítésére.
  • Fájdalmak esetén érdemes a rendszeres átmozgatás mellett vérbőséget fokozó készítményeket használni/ rozmaring levendula, arnika, nadálytő..,S  ha nincs gyulladás melegíteni.
  • A korábbi cikkemben említett teniszlabdás- lazítós  módszer is sokat segíthet a nyak területén tapadó izmok otthoni terápiájában .
  • Komoly visszatérő panaszok esetén érdemes szakember segítségét kérni, hiszen a manuális, oszteopátiás , fizikoterápiás kezelések , masszázsok és lelki támaszt is biztosító módszerek/ kineziológia , energetikai  kezelések ,theta healing , coaching…/..sokat segítenek a panaszok hatékony, gyors kezelésében .

Állapotfelmérés igénye és panaszok esetén keressen az alábbi elérhetőségeimen:

Berkiné Fehér Éva

gyógytornász-gerincterapeuta

Tel 06202285560